Collin's online geheime shop collectie

Blog

UTP kabel: welke hoort in jouw col-lectie thuis?

UTP kabel

Er zijn kabels voor computer netwerken, er zijn kabels om je smartphone op te laden en er zijn kabels om je laptop aan te sluiten op een monitor. Iedere kabel heeft een ander doel, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat doe je dan? Dan ga je kijken welke kabel in jouw col-lectie thuishoort! Vandaag zal ik dieper ingaan op de UTP kabel. Een UTP kabel is een kabel die voornamelijk gebruikt wordt voor netwerk en telefonie. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat varianten van de UTP kabel beschikbaar. Welke heb jij dan nodig? Hoe weet je welke kabel in jouw col-lectie thuishoort? Ik geef daar vandaag antwoord op!

Wat doet een UTP kabel eigenlijk?

Wanneer je een kabel nodig hebt om het netwerk voor de huistelefoon of de computer aan te sluiten, dan heb je een UTP kabel nodig. Zo’n kabel bestaat namelijk uit aderparen die gedraaid zijn en een bepaalde kleurcodering hebben. De afkorting van deze kabel staat daarom ook voor Unshielded Twisted Pair, kortom: UTP. Het unshielded gedeelte van de naam slaat op het feit dat deze kabel niet afgeschermd is. Er bestaan namelijk ook netwerkkabels die dit wel zijn.

UTP kabels en de verschillende categorieën

De verschillende varianten van de UTP kabel zijn in te delen in categorieën. Iedere kabel uit een categorie heeft andere specificaties dan de andere kabels uit andere categorieën. Over het algemeen is de regel dat hoe nieuwer de categorie is waar een UTP kabel onder valt, hoe sneller de kabel zal werken. Dit houdt dus in dat een hoge categorie sneller internet en beter netwerk kan veroorzaken. UTP kabels uit de categorie 5e (CAT 5e) of uit de categorie 6 (CAT 6) kom je het meeste tegen en werken prima.

Verschil tussen CAT 5e en CAT 6 UTP kabel

Over het algemeen haalt een kabel uit CAT 5e snelheden tot ongeveer 1000 Mbits per seconde en is uiteraard geschikt voor Gigabit netwerken. Daarbij is de doorvoersnelheid 100mhz. Een UTP kabel uit CAT 6 haalt dezelfde snelheden als de eerder genoemde categorie, namelijk tot 1000 Mbits per seconde. De kabel is tevens geschikt voor Gigabit netwerken. Het verschil tussen de twee categorieën zit in de bandbreedte. Een kabel uit CAT 6 heeft namelijk een doorvoersnelheid van 250 mhz, dat is meer dan een kabel uit CAT 5e. Met een kabel uit CAT 6 kan er meer data tegelijkertijd overgedragen worden.

Geef een reactie