Collin's online geheime shop collectie

Blog

Met Private cloud naar de cloud toe

private cloud plaatje

Je hoort het collega ondernemers steeds vaker zeggen. Ik ga naar de cloud. Maar wat houdt dat precies in. De term ik ga naar de cloud zegt op zich nog niet ze heel erg veel. Binnen de cloud oplossingen zijn er namelijk vele variaties. De private cloud oplossing is daar één van. Zeker de grotere bedrijven die veel medewerkers hebben en ook wel wat privacygevoelige informatie moeten opslaan kiezen vaak voor de private cloud oplossing. Kort gezegd houdt het in dat er een cloud oplossing speciaal voor jouw bedrijf op maat gemaakt wordt. Het beheer wordt vaak ook door het bedrijf gedaan. In sommige gevallen zit het ook wel extern bij de IT partij in een datacenter.

Private cloud ten opzichte van anderen cloudoplossingen

Naast private cloud zijn er nog twee andere varianten. Dit zijn de public cloud oplossing en de Hybrid cloud oplossing.  Public cloud verschilt ten opzichte van Private cloud behoorlijk. Een public cloud houdt namelijk in dat het een cloud omgeving is waar meerdere bedrijven van gebruik kunnen maken. Ieder bedrijf heeft daarbij uiteraard een afgeschermd deel. Een goed voorbeeld is office365. Voor kleine bedrijven is dit vaak de meest ideale oplossing. De investering is namelijk heel erg laag en de mogelijkheden zijn afdoende. Je kunt er verschillende autorisaties in kwijt. Als je wat groter wordt kan het zijn dat je er niet meer mee uit de voeten komt maar dat het bouwen van een private cloud oplossing ook wel weer wat overdreven is. Dan is er gelukkig een tussenvorm namelijk Hybrid cloud. Hierin zijn de twee mogelijkheden verweven. Je kunt dus mooi de voordelen van de eerder genoemde twee mogelijkheden benutten. Overzichtelijk kwa investering met toch maatwerkelementen erin.

Wat levert private cloud op?

Een beweging naar een private cloud oplossing levert een aantal voordelen op. Allereerst maakt het je bedrijf flexibeler. Als je gaat veranderen omdat je wil inspelen op de snel veranderende omstandigheden kan je je IT veel makkelijker laten meebewegen. Het is dus ook veel gemakkelijker om van de laatste IT ontwikkelingen gebruik te maken. In een aantal gevallen wordt de private cloud en het beheer daarvan uitbesteed aan een goede IT partij. Dit heeft als voordeel dat de continuïteit van je IT veel beter geborgd is. Dit ligt immers bij een bedrijf die hier dagelijks mee werkt en waar meerdere mensen het kunnen oppakken.  Als je het binnen je bedrijf houdt zijn er vaak 1 of 2 medewerkers die zich daarmee bezig houden en dan wordt het kwetsbaar.

Geef een reactie