Collin's online geheime shop collectie

Blog

Hout nodig? Hier moet je op letten als je hout gaat kopen!

 

Ga jij starten met een nieuwe klus of een tof nieuw project en heb je hier hout voor nodig? Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je de juiste soort hout kiest voor jouw project. Maar hoe weet je nu wanneer je welke soort hout moet gebruiken voor welk project? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vraag, zodat jij gemakkelijk en snel de juiste houtsoort voor jouw situatie vindt!

 

Uit het juiste hout gesneden: hout voor binnen en voor buiten

Welke houtsoort je gaat kiezen voor jouw project, hangt enorm af van de context waarin je het hout gaat gebruiken. Wanneer je het hout gaat gebruiken voor klussen in huis, zoals het verwerken in een deur, plafond of binnenkozijn moet je een andere soort hout kopen dan wanneer je buiten een schutting gaat plaatsen. Hieronder lees je in welke situatie welke houtsoort het best geschikt is. 

 

De juiste houtsoort voor binnenshuis

Ga je binnenshuis aan de slag? Meestal zit je dan goed met de keuze voor zacht hout, zoals grenen- of vurenhout. Ga je het hout echter in een vochtige omgeving binnenshuis plaatsen? Dan kun je beter voor Europees hardhout gaan. Ook is in deze situatie verduurzaamd hout een goede optie, wanneer je kiest voor de gemodificeerde en niet de geïmpregneerde versie. Wanneer je het hout gaat gebruiken op een plek waar het hout onder druk komt staan, bijvoorbeeld omdat je het gaat verwerken in je vloer of in meubilair wat een groot gewicht kan dragen, kun je beter kiezen voor hardere houtsoorten. Je kunt hierbij het beste kiezen voor Europees hardhout, wat voorkomt in bijvoorbeeld essen, beuken of eiken. 

 

De juiste houtsoort voor buitenshuis

Ga je het hout verwerken in producten voor buitenshuis? Dan zijn de onderstaande tips van groot belang voor jou! Een belangrijke stap is het kijken naar de duurzaamheidsklasse van het hout. Houtsoorten hebben diverse duurzaamheidsklassen. Dit is een zeer belangrijke factor om op te letten wanneer je hout gaat kopen. In Nederland kennen we vijf verschillende duurzaamheidsklassen:

 

  1. Klasse 1: Dit hout gaat 25 jaar of langer mee in de buitenlucht. Dit zijn houtsoorten zoals hardhout of HKC.

  2. Klasse 2: Het houdt wat in deze categorie valt, gaat zo’n tien à 25 jaar mee in de buitenlucht. Dit zijn houtsoorten zoals zacht hout wat geïmpregneerd is.

  3. Klasse 3: Het hout wat in deze categorie valt, is hout wat zo’n tien à vijftien jaar meegaat in de buitenlucht. Dit geldt voor houtsoorten zoals gewaxt hout of Larikshout.

  4. Klasse 4: Het hout in deze klasse gaat zo’n vijf à tien jaar mee in de buitenlucht. Vuren- en grenenhout valt in deze klasse.

  5. Klasse 5: Het hout uit deze klasse gaat niet meer dan vijf jaar mee in de buitenlucht. Veel onbehandeld hout valt in deze categorie.

 

 

Geef een reactie