Collin's online geheime shop collectie

Blog

Elektrische fiets met middenmotor: de voor- en nadelen

elektrische fiets met middenmotor

Elektrische fietsen met middenmotor zijn veruit het populairst onder e-bike bezitters. En niet voor niets. Een elektrische fiets met middenmotor geeft een natuurlijke rijervaring, zoals je gewend bent van een gewone fiets. Bij col-lectie.nl zijn we uiteraard graag op de hoogte van alles in de e-commerce wereld. Om die reden doen we vandaag een kleine verdieping in de e-bike branche!

Waarom kiezen voor een elektrische fietsen met middenmotor?

Het grote voordeel van een elektrische fiets met middenmotor is de plaats waar deze op de fiets is gemonteerd. De naam zegt het in feite al: in het midden van de fiets, bij de trapas. Hierdoor is deze centraal geplaatst tussen de wielen en ligt het zwaartepunt laag. Hierdoor is een elektrische fiets tijdens het fietsen stabiel. Til je de fiets op, dan kiept de fiets niet over naar voor of achter.

Voordelen van een elektrische fiets met middenmotor

Het grootste voordeel van een elektrische fiets met middenmotor is het natuurlijke gevoel. De energie wordt overgebracht op de trapas, en niet op het voorwiel zoals bij een elektrische fiets met voorwielmotor. Een elektrische fiets met middenmotor is voorzien van een krachtsensor. Deze meet een de kracht die je uitoefent op de trappers, waar de ondersteuning op aangepast wordt. Bij een middenmotor verloopt dit proces erg precies: hoe minder hard je trapt, hoe meer de fiets meehelpt.

Een tweede pluspunt van een elektrische fiets met middenmotor is dat je deze gecombineerd kan worden met alle soorten versnellingen: een middenmotor werkt samen met een naaf- en derailleurversnelling.

Nadelen van een elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor beschikt over complexere techniek dan een voorwielmotor. Dit resulteert in een hogere aanschafprijs. Een middenmotor wordt aangedreven door een set tandwielen, die de kracht overbrengt. Ten opzichte van een voorwielmotor maakt een middenmotor meer geluid. Een goede middenmotor is niet gehorig, maar maakt een fluisterstil zoemend geluid.

Het is technisch uitdagend om een middenmotor spatwaterdicht te krijgen. Behalve de stroomkabel steken ook trappers uit de behuizing en gaat er een ketting of aandrijfriem in en uit. Hedendaagse een elektrische fiets met middenmotor zijn doorgaans spatwaterdicht, in ieder geval in zoverre dat de motor hier geen hinder van ondervindt.

Aanschaffen van een elektrische fiets met middenmotor?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische fiets met middenmotor? Maak dan van tevoren een proefrit, bij voorkeur op middenmotoren van verschillende fabrikanten. De meest bekende leveranciers van middenmotor systemen zijn Shimano Steps en Bosch Active Line. Tijdens een proefrit ervaar je de onderlinge verschillen het beste en kan je weloverwogen een beslissing nemen.

Geef een reactie